Масов мор по пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани отново сигнализират за неправомерно третиране на земеделски площи с препарати и казват, че случаят се повтаря година след година, но институциите не решават проблема.

Екип на bTV посети село Милковица, за да разговаря с пчелари от цялата Плевенска област, които втори ден не спят заради загубената им пролетна продукция.

Потърпевши са една трета от стопаните в областта. По първоначална информация това прави около 20 хиляди пчелни семейства.

Днес пчеларите донесоха със себе си буквално чували с умрели пчели, за да покажат мащаба на катастрофата. Прогнозите им са, че едва ли ще има пчели за слънчогледа или следващата паша.

„Искам да попитам държавата по какъв начин ще ни помогне. Въобще помага ли ни – тази Наредба 13 за пчеларите спазва ли се? Министърът на земеделието така ли помага на дребния и среден бизнес? Това ли е помощта?“, попита в ефира на „Тази сутрин“ Георги Иванов, който има два пчелина в селата Шияково и Ленково.

Негови колеги разказаха, че масовият мор е започнал в събота през деня, когато през полетата са минали сеялки на фирма, която обработва земеделски площи с царевица. Стопаните били предупредени, но не изцяло.

„Хората дойдоха със сеялките, не с пръскачки. Това за мен е пълна мафия. Миналата година беше така, по-миналата – пак, и сега отново. Изобщо – нито дела ги бъркат, нито стачки. Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре“, заяви Димитър, местен пчелар.

Пчеларите дори поставиха въпроса – какъв мед се консумира впоследствие, след като продукцията е отровена.

Кметът на Долни Вит – Венцислав Иванов, също се включи по темата, като поясни, че към пчеларите е подадена информация, че ще се третира. Обявено е, че от 8 до 16 май ще се пръска с хербицид „Тайфун“, чиято активна съставка е глифозат – фатална за пчелите.

За да не пострадат пчелите от нея, те трябва да не излизат от кошера, което също ги обрича на смърт.

Същевременно, казват пчеларите, от фирмата не спазват правилото да пръскат два часа преди изгрев слънце.

Сега те трябва да докажат пред държавата, че наистина са потърпевши, но пътят към това доказване минава през задължителни проби, чиито цени започват от 400 лв.

Затова стопаните за пореден път призоваха държавата да се сезира по случая и да им помогне.

По-късно през деня комисия от няколко ведомства взе проби.

При доказано отравяне актовете за фермерите са до 12 хиляди лева.

А практиката показва, че делата, които фермерите водят, се прекратяват като маловажни.