Уникална археологическа находка край Провадия при разкопките на най-стария укрепен град в Европа. Открит е масов гроб на 6300 години.

За да съхранят богатството си - солта, преди 6700 години жителите на Провадия-Солницата издигат около селището си каменна стена с широчина над два метра, първата подобна укрепителна система на Стария континент.

Снимка: bTV

"Установихме и втория вход на тази крепост и се оказа, че заедно с първия, като се пресекат улиците, които са минавали през тях, селището е имало четири квартала, четири сегментовидни квартала", обясни ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Вътре зад стените са се издигали къщи, които удивяват със строителството си за своето време. Съществували са дори 3-етажни къщи.

"Удивен съм от подовите конструкции, от стените, от пещите. И всичко това е било на първия, на втория, на третия етаж. Нещо, което трудно си представям как е изчислявано, как е направено само от дърво и глина", добави проф. Николов.

Снимка: bTV

Открити са и много предмети от бита на хората през петото хилядолетие преди Христа.

"Това са амулети, костените, това са изображения от глина, които се свързват с цикъла на плодородието. Имаме много медни находки, включително и една златна обица, която беше намерена в същия район", разказа той.

Снимка: bTV

Сред най-ценните открития е масов гроб със седем индивида. Той се намира на дъното на съоръжението за добиване на сол, което очевидно тогава вече не е функционирало. Това подкрепя тезата, че цивилизацията е изчезнала заради засушаване на климата, защото вече не е могла да добива бялото си злато – солта.