Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от екземплярите толстолоб са големи повече от метър. Сред умрялата риба има сом и шаран. Язовирът е общински, но е отдаден на концесия. След сигнали се издава предписание рибата да бъде изчистена от брега и извозена в екарисаж.

Снимка: btvnovinite.bg

От Басейнова дирекция обясниха, че към дата на извършване на проверката, водата в язовира е около 30% от общия обем, което е вероятна причина за липса на кислород, което пък е довело до смъртта на рибата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Язовир „Круша 1“ и „Круша 2“ са каскадни язовири. Приток от „Круша 2“ към проверявания „Круша 1“ няма, тъй като „Круша 2“ е напълно сух. Първите резултати от физикохимичния анализ показват ниско количество на кислород и завишени концентрации на амониев азот“, обясни главният експерт Събина Русева.

Снимка: btvnovinite.bg

При проверката не са открити брегови източници на замърсяване, нито заустяване на води, обясняват от Басейнова дирекция. Настоящият концесионер стопанисва язовира от 2016 г. Преди това за него се е грижело ловно-рибарското дружество „Лебед“.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на дружеството Невен Каравасилев обясни, че засушаването и липсата на кислород е причина за мъртвата риба. По думите му първото зарибяване на язовира е било с шаран, но заради тревите и тръстиката се налага да пуснат толстолоб и бял амур.

Снимка: btvnovinite.bg

А кметът на Черноморец Росен Деспов уточни, че концесионерът на язовира е обяснил, че е видял няколко дни преди това да излизат отделни екземпляри, но не е очаквал, че ще се стигне до толкова умряла риба.

Нашият екип потърси концесионера, но втори ден неговият телефон е изключен. Резултатите от взетите водни проби ще бъдат готови другата седмица.