Предстои знакова седмица за Народния театър и за цяла България – отбелязваме 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на своя патрон. Тържествена церемония ще се състои на 9 юли – рожденият ден на Вазов.

Тогава ще станат известни имената на номинираните и лауреата.

В същия ден ще бъде представен и премиерният спектакъл "О, ти, която и да си...", който разказва за любовния свят на народния поет.

Програмата за целия 9 юли ще бъде посветена на честването на 170-годишнината от рождението на Вазов. ще има и шествие до дома на твореца в София, а от знаковия балкон момче и момиче ще произнесат стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“.

„С оглед на това, което преживяваме сега – този вирус, възстановяването в духа на човека е най-важното. Изключително важно е. Самият Вазов е казал, че театърът е най-бързият и най-лесният способ да внедриш една идея сред народните маси, които могат да предизвикат самопожертвованието“, каза в „Тази сутрин“ директорът на Народния театър Мариус Донкин.