С концерт на "Софийски солисти" и цигуларката Лия Петрова в понеделник бе открито 37-ото издание на фестивала на изкуствата "Аполония" в Созопол.

В програмата участва и Мария Касимова-Моасе, която днес ще представи своя спектакъл без сценарий, посветен на фестивала.

"Спектакъл за разказване" няма сценарий, Мария го нарича "свободно падащи истории".

"Те пристигат отнякъде в главата ми, аз се сещам за нещо, тази история поражда друга история и те падат така, както те си решат, така, както те си поискат", казва авторката на спектакъла.

На тази импровизация това й е най-хубавото и най-трудното, допълва тя.

"Имам много смешни и много романтични истории, но най-забавната беше през 2018-а, когато тук, пак на Аполония, представях романа си "Балканска рапсодия". И отивам да поплувам един ден, плувам навътре и си мисля - ето сега самотата, морето, хоризонтът, правата линия - и както съм се усамотила и съм далеч от всичко, чувам зад гърба си: "Мария, Мария". Сега, то почти всяко второ магаре е Мария, но решавам, че е за мен, защото няма толкова много хора навътре, аз съм добра плувкиня. Обърнах се и какво да видя - една жена, клета вече, плува, опитва се да ме догони и казва: "Аз не успях вчера да си взема автограф от Вас, може ли, като излезем на брега?". Така че ето на - гонили са ме в морската шир за автограф!", разказва писателката.

За новата си книга "Записки от Шато Лакрот", която ще бъде представена пред публика след два дни в Созопол, Мария Касимова-Моасе каза, че е забавен роман. "Там са събрани едни френско-български истории, свързани с разликите в манталитета и чувството ни за хумор", сподели авторката.