„Европа има своите трудности и начин да се справя с предизвикателствата, тя обаче е силна, когато е обединена и показва силните си страни. Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ българският еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“.

Относно бюджета, който ще управлява, те уточни, че за програмата „Хоризонт Европа“ съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро.

„Досега 14 хиляди българи са се възползвали от програмата. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира еврокомисарят.

По думите ѝ едва 5,6% от програмата „Хоризонт Европа“ се усвояват от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г.

„За мен ще бъде важно да окуражим инвестирането не само чрез тази програма. Вече сключихме и споразумението за суперкомпютъра и сме влезли в оперативна фаза. Иска ми се България да се превърне в един регионален иновационен хъб. Моята цел бе компютъра да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, коментира още Габриел.

Вижте цялото интервю във видеото!