Разследване за стрелба на границата между Турция и България. Международни медии публикуваха кадри на група сирийски мигранти, по които се стреля. Случаят е от 3 октомври. Видеото е заснето от мигранти, които опитват да преминат незаконно границата. Впоследствие сирийците се свързват с турски журналисти.

Простреляният Абдулах твърди, че български полицаи са стреляли по него. Българското министерство на вътрешните работи отрича и показа кадри на нападнат граничен полицай и пункт на гранична полиция.

"Нашите гранични полицаи са подложени на агресия. Тя ще бъде посрещната с ответни мерки. Понякога може да и използваме оръжие, в този случай не сме", заяви министърът на вътрешните работи Иван Дермендживе.

Обвиненията отхвърлиха и главният прокурор Иван Гешев, и президентът Румен Радев.

„Журналистическият екип работи по темата още преди този инцидент. Поводът беше, че има изключително много сигнали за насилие по нашата граница. Същият консорциум е публикувал материали и за Хърватия, и за Гърция, и за Италия, и за Испания. Конкретният сигнал дойде от работата на италианска колежка“, коментира пред bTV разследващият журналист Мария Черешева, която е част от екипа, който е работил по казуса.

"На едно от видеата се вижда как се отваря порта и няколко човека отиват към Турция, те са били върнати. Свързахме се със самия потърпевш, който се намира в Сирия, и с още един човек от групата, който е в европейска държава. Двамата не се познават. Те твърдят, че са вървели 5-6 часа в България и след това са върнати обратно на турска територия. МВР твърди, че веднага са били отблъснати, но кадрите показват друго“, коментира Черешева.

"Нашите данни за стрелба идват от тези двама души, които са независими един от друг. Свързахме се с бивш агент на ФБР, който има агенция за звуков анализ на доказателства в САЩ. Видеото беше изпратено, а звукът от изстрела - изолиран. Анализът показва, че той идва от разстояние до 30 метра, от огнестрелно оръжие и е насочен към снимащото устройство, което прави запис на оградата на българската граница. На видеото се вижда, че се хвърлят камъни от бежанците и те го признават", каза още разследващият журналист.

Какво още каза Мария Черешева - гледайте във видеото.