"Дельо хайдутин" беше най-емоционалната и въздействаща песен, която чухме по време на селекцията. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Маpтин Кейниг – етнографът, заради когото гласът на Валя Балкaнcкa полетя в Космоса.

Снимка: btvnovinite.bg

Той разказа, че за първи път е чул българската народна песен в изпълнение на Надежда Хвойнова и е бил изумен. С негови колеги решили да потърсят Валя Балканска и да я запишат.

„Постигнахме споразумение, че песента ще бъде предназначена за западната публика и че ние ще имаме пълен контрол върху аранжимента. Тя изпя една песен и приключихме, само една песен, не се наложи да запишем втори дубъл – знаехме, че е перфектно. Това беше много емоционален момент”, спомня си етнографът.

Кейниг сподели, че са записали песента в Смолян, но екипът е бил от американци. „Песента беше изпълнена в една училищна стая, нямаше нищо, което да смекчи звука, всичко беше дървено – отгоре, отдолу. Звуковият инженер имаше изключителен усет и го записа с два или три микрофона”, сподели етнографът.

Снимка: btvnovinite.bg

Той разказа, че през 70-те е идвал почти всяка година в страната ни за по 2-3 месеца. Сега Мартин Кейниг се завръща отново в България, за да представи в изложба фотографиите от онези свои пътешествия по българските земи.

На една от снимките е Валя Балканска, но могат да се видят и много други лица на българи от преди повече от 50 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Изложбата се нарича „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България” и ще бъде открита на 18 септември в Двореца. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев.