„Вие не знаете как си играете със съдбата и как за секунда животът ви може да бъде обърнат на 180 градуса и нищо да не е същото“. Това послание изрази от ефира на bTV Мариела Николова - майка на музиканта Николай Николов - NI.co, загинал при катастрофа. Поводът за изказването ѝ беше поредно нарушение на пътя, при което шофьор, сложил в скута си дете, кара с маневри по магистрала „Тракия“ с повече от 120 км/ч. в изпреварващата лента.

„От 4 години и 11 месеца – откакто се случи трагедията в нашето семейство, живея в един паралелен свят, в който всичко се случва около мен, без да ме докосва. Това, което ме изтръгна от най-черната бездна, беше така нареченото дело – бутаферен, пародиен водевил, на който станах свидетел от първия ред миналата седмица. Тогава видях какви са вратичките от членове и алинеи и как се ползват те, за може един човек, причинил смъртта на две млади момчета на пътя, да стане „Господин Условен“, коментира Мариела Николова.

„Още от мястото на удара турският водач е разпитан като свидетел, на него не се е гледало като на страна в ПТП, причинила смърт. Бил е освободен броени часове след това. Само една седмица след това е освободен и автовозът. Това е затрудняване на коректна техническа експертиза“, посочи тя.

Николова прочете част от последната тройна експертиза, в която се посочва виновността на Мехмет Калисал: „При движение с ограничена скорост и реакция на водача Калисал чрез предприеманe на аварийно спиране вместо намаляване скоростта на движение нямало да настъпи ПТП между товарната композиция и лекия автомобил“.

Тя посочи, че турският гражданин продължава да шофира, спокойно практикува професията. Над 50 пъти влиза и излиза от България след катастрофата.

„Когато няма наказания, има корупция и произвол. Трябва да се бие силно промяната, трябва да има обществен натиск. Ще дойдат промени, когато съдебната система заработи за всички хора, а не само за избрани. Копнея да видя цялото гражданско общество да бъде на улицата. Борбата е за всички деца“, коментира още майката на загиналото момче.