Близо пет месеца след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“ пред bTV говори майката на обвиняемия Георги Семерджиев - Мариана Семерджиева.

„В 1 часа ми се звънна на вратата и полицай каза, че е катастрофирал. Ние тръгнахме със съпруга ми и с брат му на местопроизшествието. Тръгнахме да го търсим по храстите, по градинките, във въпросната автомивка, която беше наел. Така и не го намерихме. До последно и ние се притеснявахме дали е жив. До дома му отидохме вечерта. Отстрани викахме, но нямаше реакции“, казва Мариана.

Тя разказва, че часове преди фаталната катастрофа семейството е било заедно на вечеря и Георги не бил дрогиран. Прокуратурата е на противоположното мнение и посочва, че деянието е извършено след употреба на метамфетамин.

Снимка: Ладислав Цветков

"Аз съм сигурна, че той в момента на инцидента не е бил под въздействие на наркотици. Според мен, след като се е прибрал вкъщи, е употребил", казва още майката на Георги Семерджиев.

Ако той се е прибрал веднага след инцидента, това би означавало, че е имал наркотици в себе си или в дома си?

Мариана Семерджиева: Това вече не мога да кажа. Нямам представа.

Вие знаехте ли че той употребява наркотици?

Мариана Семерджиева: Не. С нищо не сме видели, не ни е показал.

Снимка: Ладислав Цветков


Според държавното обвинение във фаталната вечер Георги Семерджиев е шофирал с фалшива шофьорска книжка и фалшиви регистрационни номера. Според майка му джипът е на лизинг, а номерата и книжката – истински.  

„Това, което знам е че той ходи в Швейцария, и че от там си е имал книжка“, казва майката.

Твърденията, които родителите на Георги Семерджиев не отхвърлят, са за начина, по който синът им си тръгва от местопроизшествието. Според Мариана Семерджиева причината е уплахът от случилото се. Не отричат и любовта му към високите скорости.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това му е първото ПТП. Единствените глоби, които знам, че има са за без колан и за превишена скорост“, казва Марина Семерджиева. 

Съгласни са също, че престъплението не е умишлено.

„Моят син не е убиец. Такова нещо не би направил умишлено. Много ни е мъчно на нас. Просто съжаляваме", допълва майката на Семерджиев.

Според вътрешния министър повече от 40 полицаи са му помагали. Мариана Семерджиева отрича над сина ѝ да има полицейски чадър.

„За мен това е смешно и нереално“, допълва тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Може ли този някой да не си е свършил работата умишлено?

Мариана Семерджиева: Нищо не ме учудва, така че мога да приема и този вариант. 

Тя допуска, че на момента Георги може да е дал пари, за да му се размине. Мариана твърди, че не познава полицайката Симона Радева и допълва, че след катастрофата Георги оставя телефоните в колата си. Затова не може да си обясни как той се е свързал с Радева, за да иска помощ. 

През нощта, когато ходихте до тях, видяхте ли стълба?

Мариана Семерджиева: Никаква стълба нямаше. Той живее на първия етаж, ние минахме отзад в градинката, викахме. Не се реагира“, разказва майката.

Още на първата мярка за неотклонение той твърдеше, че са му били взети ключовете, че е бил отвлечен. Как си обяснявате тези негови думи?

Мариана Семерджиева: Пак мисля, че е бил под въздействието на нещо, а може и да е имало нещо такова. Той си знае най-добре.

От катастрофата до днес Мариана казва, че рядко говори със сина си за случилото се. Твърди, че не е искал да го направи и е станало случайно. Мариана е била изненада от факта, че синът ѝ е имал много икони както в колата, така и в апартамента си.

Снимка: Ладислав Цветков

Как бихте се обърнали към майките на двете момичета?

Мариана Семерджиева: Страшно съжалявам. Това е голяма трагедия. Много им съчувствам, съболезнования. Но и моята трагедия не е по-малка в случая.

Срещу Георги Семерджиев са повдигнати пет обвинения. Делото ще се гледа на 29 ноември.