Контрапротестът в подркепа на Валери Симеонов се отмени, но хората, които бяха готови да излязат, за да докажат неговата правота в казуса с майките, не са останали доволни, че няма да могат да го направят.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на сдружението „Българската домашна ракия” Андон Андонов.

„Аз получих съобщения от всички наши структури, които са 22 в България. Те разбраха как Валери Симеонов е плют неоснователно - от всички медии, протести на майките на деца в неравностойно положение, тези които решиха да използват трагедията на тези майки за собствен ПР. Говоря за конструктивната опозиция”, коментира Андонов в „Тази сутрин” по bTV.

„Уж болните деца не са там, които са на протеста, уж болните деца се разкарват свободно и майките им се редят пред една банка и получават помощи и няма да ви кажа какви пари. Говоря за майки от ромски произход. 90% от тези деца не са това, за което са получили инвалидност. И ако трябва една стотна част да се задели за тези майки, които наистина имат нужда, те биха се чувствали по-добре”, продължи Андонов.

Петко Събев, който също е представител на сдружението, защити позицията на подкрепящите Симеонов:

„Тогава, когато през 2016 г. беше предприета поправка в закона и на малките обекти за дестилиране им беше забранено да работят шест месеца в годината, а през останалите шест с намален обем - тогава господин Симеонов застана зад нас и ни помагаше, защото ние много трудно стигахме до представители на медиите и парламента. Той беше моторът, двигателят, който ни помогна да се възстанови старият закон, и да отпадне новият, който на практика забраняваше на хората да работят”, коментира Събев.

Позицията на една майка

А същевременно, докато бизнесът изразяваше подкрепа за вицепремиера, разговорът в студиото на „Тази сутрин” слуша Тони Маринова – майка на дете със Синдром на Даун.

„Направо ми се мълчи. Аз като майка на това дете, ставам все по-зависима от тази уродливост около нас. За първи път си позволих да напиша едно откровение към Валери Симеонов. В последните седмици се оттеглих активно от протестите, защото се изгуби фокусът. В момента ние вместо да говорим за реалната ситуация на хората с увреждания, говорим за едни недостойни постъпки на нашите управляващи. Дори да се приеме този закон и той да влезе в сила, нищо не се променя. Ние не говорим за реална реформа, а за някакви пари”, посочи Маринова.

Според нея на майките се гледа като на хора, искащи пари, без да има осъзнаване какви са реалните им искания и от какво имат нужда.

„Имам чувството, че на хората им се повръща от нашите искания. Не можахме да ги изкажем по правилния начин. Но на мен ми писна да съм част от система, в която да се боря за едни нормални неща. Но дори това, което сега ще се приеме, пак говорим за едни 500 лева евентуално, което ние ще получим”, добави Маринова.

Според Маринова до промяна няма да се стигне и след приемането на новия закон за хората с увреждания. Причината – в новото законодателство никъде не се споменавало за оценка на индивидуалните потребности, поставени били и лимити върху отпусканите средства.

„Имам чувството, че никой не е заинтересован да се случват нещата по правилния начин. Искам да има индивидуална оценка на увреждането и да има помощ, за да работя и да съм достоен човек. Има един кодекс, който е качен в интернет. Има реални стъпки и този кодекс е бил даден на Томислав Дончев. Хората с увреждания са бизнес и вече ми се повръща от това. Тези национални организации обикалят в чужбина и обясняват какво правят за нас, но реално нищо не правят”, коментира още майката.