„Законът за партийните субсидии  е един откровен опит за легализиране на корпоративното влияние върху партиите и подчиняване на бизнес интереси”, смята омбудсманът Мая Манолова, която е убедена,  че това оставя под въпрос демокрацията и „политическия плурализъм, за които гражданите се бореха по време на промените”.

По тази причина Манолова смята да сезира Конституционния съд за казуса с финансирането на партиите.  Тя не отрече, че бизнесът е плащал и преди  на партиите, но това е ставало незаконно и е било наказуемо

„Партиите подцениха референдума за субсидиите, който съвпадна с президентските избори”. Това според  омбудсмана е една от причините да се стигне до тази ситуация.

„Все още нямам решение дали да се кандидатирам за кмет на София”, заяви Манолова, която сподели, че колкото повече „мераклии я натискат за това, толкова повече това я отказва”, но също така безцеремонното отношение на държавата към гражданите я мотивира в обратна посока за кандидатиране.

Мая Манолова е категорична, че ако се кандидатира на местните избори, то ще бъде с хората, а не с партиите.

Омбудсманът коментира и конфликта си със здравния министър заради протестите на медицинските сестри. Според Манолова увеличенията на заплатите на медицинските работници са били между 20 и 60 лева, което е смешно и не отговаря на обещанието, което е било дадено.

Оказва се натиск върху протестиращите медицински сестри, заяви Манолова, която е убедена, че случващото „обрича здравната ни система”.

„Бях против закриването на фонда за лечение на деца и преместването му в НЗОК”, сподели омбудсманът по повод на случая с малката Мария, която загуби битката с левкемията и почина, след като семейството ѝ получи огромна сметна за нейното лечение от Здравната каса.

В момента Манолова работи по Закон за частния фалит, който ще бъде внесен в парламента.

„Българският гражданин постоянно задлъжнява и около него се затяга финансовата примка”, смята Манолова, според която този закон ще облекчи положението на длъжниците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!