Вече 14 часа корабът „Вера Су“ е празен. Вчера следобед започна евакуация на моряците от плавателния съд. В момента те са настанени в общински хотел в Каварна. 

Румен Николов от „Морска администрация“ обясни в „Тази сутрин“, че спасителната акция е дала резултат. Сега предстои корабът да бъде разтоварен и изведен от бреговете край Камен бряг. 

Времето обаче се влоши, като се очаква в следващите два дни то да стане изключително опасно.

Синоптиците предупреждават, че вълнението на морето се усилва. Вчера то беше 4 бала – това са вълни до 2,5 м. Днес до края на деня е възможно да достигне 5 бала, а това означава, че 4-метрови вълни може да се стоварят върху „Вера Су“.

Ситуацията ще се усложни и заради силен вятър, който ще духа от североизток и който допълнително ще усили вълнението. Ще вали и ще стане по-студено. 

„Разтоварването към момента е невъзможно, очакваме след понеделник да се пристъпи към тази процедура. Предстои планирането на тази операция. Надявам се, че метеорологичните условия няма да доведат до по-сериозни проблеми“, уточни Николов. 

По думите му няма информация от фирмата собственик на кораба дали ще изпрати нов екипаж. 

„Ще се предприемат мерки корабът да бъде обезопасен, но към момента е невъзможно екипаж да се качи на кораба, защото щатният екипаж слезе, а да качваме друг, който да бъде изложен на риск, не е оправдано“, допълни Николов. 

Според него към момента няма сериозни индикации за повреди по кораба, но е рисково качването на хора заради лошото време.