Европа и преди войната беше демоде. В момента сме подложени на натиска да променим политиката, коментира в „Тази сутрин“ Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

По думите му процесите на инфлацията вследствие на енергийната политика в Европа са били и преди войната.

„Тоест инфлация заради глупавата европейска политика и политиката на регулация, които не водеха до никъде, показва много от проблемите на Европа. Войната с Русия има отделен аспект. Надявам се да ускори някои процеси на преструктуриране, които така или иначе трябваше да се случат“, на мнение е Дацов.

Според него и технологично сме много по-назад като континент, пазарът ни на труда е застаряващ и не отговаря на изискванията и развитието на света.

„Европа ще има големи проблеми. Текат процеси по обедняване на средната класа. Те ще бъдат осезаеми и правителствата ще бъдат подложени на натиск през следващите месеци“, каза още Любомир Дацов.  

И според бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова Европа се изправя пред спешната необходимост от цялостна трансформация на досегашната си политика, включително и в областта на енергетиката.

„Тази съглашателска политика, която водеше Европа досега с Русия, вече няма да е възможна. Ако трябва България да прави нещо, трябва да участва много активно в спешни действия по отношение на преобръщане на енергийната политика. Само там е спасението ни, защото самостоятелно можем да затънем още повече“, смята Поптодорова.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.