Грипът у нас продължава да настъпва. Грипна епидемия е в сила в София - град, Кърджали, Хасково и Благоевград, а учениците в няколко града са в грипна ваканция. 

Очакваме пациентите да спазят изискванията да не посещават места, където има голямо струпване на хора в затворени пространства, често да мият ръцете си, да ядат повече плодове и зеленчуци, а при първи симптоми да се обръщат към лекарите, посъветва общопрактикуващият лекар във Велико Търново - д-р Любка Любенова.

В катедрата по инфекциозни болести към Медицинска академия в София се лекуват пациенти с усложнения от грип. Това е и едно от местата, на които може да се направи тест, за да се установи дали пациентът всъщност е носител на грип.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Магдалена Баймакова обясни, че е важно да се установи етиологичния причинител на заболяването и за това се правят тестове.

„Когато говорим за грип клиничната картина е ясна – висока температура, мускулно-ставни болки, характерна кашлица, болки в очите и силно главоболие. При част от пациентите, когато се колебаем за диагнозата, се правят така наречените бързи тестове“, посочи лекарят. По думите й резултатите от теста винаги трябва да се интерпретират заедно с клиничната картина.

Снимка: btvnovinite.bg

Във Велико Търново грипната епидемия беше обявена още в петък – на 24 януари за областта. Има обаче общини, в които вирусът все още не е много разпространен.

Д-р Ирина Музева от РЗИ обясни, че от 17 до 24 януари заболеваемостта в област Велико Търново е била 197 души при население 10 000. Единствено в общините Сухиндол и Павликени обаче учениците са в грипна ваканция. Около 10% са отсъстващите ученици в останалите общини в областта, посочи още д-р Ирина Музева.

Общопрактикуващият лекар д-р Любка Любенова също беше категорична, че няма достатъчно болни ученици, за да бъде обявена грипна ваканция в града. Тя припомни, че по време на грипна епидемия не могат да се извършват детска и женска консултация, както и профилактични прегледи.