Грипна епидемия от днес обяви и област Велико Търново. Столицата също влиза в епидемия от понеделник.

От утре епидемия обявява област Бургас, а от понеделник – София-град,  Кърджали, Хасково и общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово, Луковит. От 27 януари, понеделник, учениците в София, Бургас, Кърджали и Хасково излизат в грипна ваканция, като в столицата тя ще е най-дълга.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради високата заболеваемост всички 273 училища на територията на столицата излизат в грипна ваканция от понеделник. Тя ще продължи чак до 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден заради края на първия срок. Масово от час отсъстват повече от половината ученици.

В първи „Е“ клас Калоян е един от петте деца, дошли тази сутрин, но по време на занималнята вече и той не се чувства добре. Споделя, че го боли гърлото. Минути след срещата ни с детето, майка му идва да си го вземе. Заболеваемостта в столицата е скочила три пъти за последните три дни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Препоръките, които даваме и към децата, и към родителите им – да се избягват масови мероприятия“, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Снимка: btvnovinite.bg


В 125 СУ „Боян Пенев“ казват, че няма да имат проблем с оформянето на срочните оценки. Но възниква  въпросът – ще се състои ли областният кръг на олимпиадата по математика, който съвпада с грипната ваканция? Отговорът на този въпрос се очаква до края на месеца.

Грипната ваканция в Бургаска област ще е от понеделник до петък, включително. Децата ще се върнат в клас два дни преди да свърши първия срок.

Грипът тази зима засяга най-вече децата. Развива се бързо и протича малко по-тежко от миналата година. Дали грипната епидемия ще бъде удължена, съответно и ваканцията за учениците, зависи от нивото на заболеваемост и решението на институциите.