Мъж от Горна Оряховица се занимава с "моржуване" вече 30 години. Твърди, че за това време не се е разболявал нито веднъж, а до аптеката ходи само за да си купи чай.

Минусови температури, въздух и река. Комбинация, достатъчна да мотивира Ангел Мусев да отбие от пътя след тежък ден. Температурата на водата е без значение, а ритуалът по потапянето в ледените води трае минута-две.

Ангел скоро ще навърши 50 г. Навиците на морж придобива в казармата, където се налагало да се къпе със студена вода, но ги развива вече 30 години. Не боледува. Работи в сферата на енергетиката и знае дузина начини за презареждане на батерии, но собствените пълни единствено във водата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Водата има памет. Тя реагира на различен вид музика. Молекулите на водата приема различна структура и смятам, че много благотворно ми влияе пречистването чрез вода", споделя мъжът.

Горнооряховският морж се радва и на последовател – 12-годишната му дъщеря Виктория, която често го следва по речния бряг.

Ангел изпълнява ритуала всеки зимен месец по веднъж и приема с усмивка народопсихологията, че българинът се страхува най-много да не настине и да не се мине. Ако все пак усети, че е на път да го споходи първото, след ледената се потапя в гореща парна баня.