„Проектобюджетът, който предлага служебното правителство, категорично не е антисоциален“. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ социалният министър и вицепремиер Лазар Лазаров.

По думите му в предложения проект има инструменти, които ще доведат до повишаване на доходите.

Служебният кабинет представи проект на бюджет за 2023 г. с рекордно висок дефицит от 6,4%, или 12 млрд. лв. Днес той окончателно ще бъде гласуван от правителството и ще официално ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в Народното събрание.

Проектът беше обсъден вчера от представителните организации на работодателите и синдикатите, които отхвърлиха предложената финансова рамка.

„Основната причина социалните партньори да не го одобрят е, че в него липсват политики. Ние като служебен кабинет не може да предлага мерки и политики с дълготраен ефект върху публичните финанси“, обясни Лазаров.

Относно твърденията, че минималната работна заплата е замразена социалният министър напомни, че тя всъщност беше увеличена от началото на 2023 г. от 710 на 780 лв. той напомни, че всяко вдигане на минималната заплата води и до немалко допълнителни разходи в бюджета.

Гледайте цялото интервю във видеото!