Съдбата на близо 10-те декара зелена площ, които вдигнаха хора от Синеморец на протест, ще се реши на по-късно заседание на Общинския съвет в Царево, но местната власт не се отказва от идеята да използва имота, за да получи срещу него бившата гранична застава и да направи там спортен комплекс.

Пред камерата на bTV кметът на Царево Георги Лапчев беше категоричен, че вчерашното изтегляне на докладната по въпроса не е под обществен натиск, а заради техническа грешка.

По думите му тя е била подготвена още преди година, но все още има работа по нея, включително съгласувателни процедури. Той отбеляза, че целта е придобиване на имот с много по-правилна форма, защото този е ограничен от три улици.

Снимка: bTV

Според кмета каквото и да реши ОбС строителство няма да има „днес“ или „утре“: „Изглежда много ефирно, когато го погледнем към морето, но той е от 30 г. в регулация (…) Там няма промяна в предназначението, на този етап на този терен няма да се случи нищо“.

Притесненията на хората са, че на мястото на поляната ще се появи голямо ваканционно селище.

Снимка: bTV

Лапчев категорично отхвърли твърденията, че поляната е използвана през годините за спорт: „Имаше протест, който беше политическо мероприятие. В никакъв случай този терен не е бил ползван за спорт (…) Никой от тези (които протестират) не е местен, това са хора, които сега са дошли да живеят в летните си къщи (…) Те са притеснени, че ще имат нови съседи, които ще скрият приятната им гледка“.