Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала отрицателно становище на идеята за държавна намеса в цените на храните заради опасения от изчезване на стоки. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ директорът на дирекция „Право и политика на конкуренцията“ в комисията Надя Минчева.

Тя даде за пример с цената на олиото миналата година, когато хора се презапасяваха заради бързото поскъпване на олиото.

„Спадът на цените се отразява на наличността на продуктите. Търговците няма да имат икономическа изгода да поддържат на толкова ниски цени дадена стока и затова може да заредят малки количества от нея. Това от своя страна може да доведе до паника за недостиг на продукта и хората ще започнат да се презапасяват“, обясни Минчева.

По думите ѝ всичко това може да се отрази и на бизнес отношенията между търговците и доставчиците. Според нея е възможно големите търговци да окажат натиск на доставчиците да намалят цените или просто ще ги сменят с други.

Тя посочи още един проблем, който може да се появи заради идеята на Министерството на икономиката да накара веригите доброволно да предлагат всяка седмица набор от стоки на възможно най-ниската за тях цена. Минчева предположи, че с ограничаване на надценката може да се търси баланс от веригите и те да увеличат цените на други стоки.

Надя Минчева каза още, че от КЗК ще инициират среща с представители на министерството, за да намерят общ подход как кампанията за по-ниски цени на храните ще достигне и до малките населени места, в които няма магазини на големите вериги.

Антимонополната комисия разследва картел при продажбата на яйца, където се отчита поскъпване. Проверява се и картелно споразумение и при цените на сиренето и кашкавала.

Цялото интервю гледайте във видеото.