В летния сезон едно от най-посещаваните места в София е зоологическата градина. Много от посетителите обичат освен да гледат и да подхвърлят от своята храна на животните в клетките.

Снимка: btvnovinite.bg

Системното и нерегламентирано хранене води след себе си заболявания – затлъстяване, диабет, стесняване на кръвоностни съдове.

„Готвим се през следващата година да предлагаме храна, която може да бъде закупена, ако посетителите искат да хранят животните. Но това ще бъде само за определени животни. От нерегламентираното хранене най-много страдат мечките, сурикатите и скунксовете”, каза Добромир Бориславов, директор на столичния зоопарк.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова за тяхната храна се грижи цял екип от готвачи. Само на метри от алеите с гости – в кухнята на зоопарка кипи работа. Готви се поредното гурме ястие. Шеф Димитър Христов прави супа за бърнестата мечка. 

Снимка: btvnovinite.bg

В нея има ябълки, чушки, моркови и мляко. Христов поясни, че те се режат на по-малки парчеца, за да може да засмучат от животното. 

Менюто е различно за всяко животинка и задължително се опитва. „Дали е много сладка, дали е солена. Ако ми обърне гръб и си тръгне – значи нещо съм сбъркала. И се старая следващият път да е по-вкусна”, каза Анита Цветанова, зооинженер в Столичния зоопарк.

Снимка: btvnovinite.bg


Хладилникът на животните по нищо не се различава от този на хорта. Само е по-голям.  Готови смески правят менюто още по-богато.

Всяко ястие се доставя на гледачите и се предлага на животните. В летните жеги има и ледени десерти – диня.

Снимка: btvnovinite.bg


„Поради факта, че са на затворено и живеят в ораничена територия, трябва да избягваме висококалорийните храни”, допълни Христов.

Скоро в менюто на животните ще има и специален биосладолед. 

Добромир Бориславов заяви, че са взети мерки в зоопарка срещу африканската чума. Той посочи, че заразата се разпространява именно чрез храната и апелира посетителите да не хранят животните.