Знаете ли, че обонянието на кучето е 40 пъти по-силно от човешкото? Именно поради това спасителните екипи в планината се нуждаят от добре обучени кучета.

За по-ефективна работата на двойката куче-водач на помощ идват GPS устройствата за проследяване.

Денят в Пирин изглежда спокоен, но в 17 часа в базата получават сигнал. 13-годишно дете се е изгубило на Кулиното. Казва се Венци, а наближаващата вечер предполага мигновена реакция.

Отзовават се петима водачи заедно с кучетата. Докато кучето търси, движенията му се следят на 100, 200 и над 400 метра.

Обучението на спасителното куче е дълъг процес, разказва Атанас Уков от групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба.

„То започва буквално от двумесечна възраст и през целия работен живот на кучето. То се тренира, обучава, квалифицира, трупа опит заедно с неговия водач. Едно добре подготвено куче може да влезне в оперативен клас след втората година“, разказа Атанас Уков.

В България има 22 екипа от куче-водач. Голяма част от тях вече са оборудвани с GPS устройства, благодарение на дарители.

GPS-ите служат за проследяване при реална акция, особено в гора. На дисплея спасителите виждат къде е кучето.

Срещата ни със спасителите не минава и без да чуем препоръките им – съобразяване с метеорологичната обстановка, адекватна екипировка, съобразена със сезоните, заредени мобилни телефони. Не на последно място планинска застраховка.

Репортер: Лили Христова