„Вчера депутатите се събраха по спешност заради абсолютно справедливия гняв на хората и решиха да заглушат този гняв, като хвърлят бързи решения. Само че в парламента има едно правило – там всичко спешно излиза грешно“.

Така Крум Зарков, секретар на президента по правните въпроси, коментира вчерашното извънредно пленарно заседание в „Тази сутрин“. 

Депутатите приеха на първо и второ четене промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), вкараха в ЗЗДН и „интимна връзка“ и я дефинираха.  

„Оставам на страна качеството и нивото на дебата. За съжаление, попривикнахме“, допълни бившият служебен правосъден министър.

Той напомни, че писането на закони е сложен процес, защото всеки детайл има значение.

„Те не се пишат като пост във Фейсбук. Според мен тази дефиниция (за интимна връзка), ако въобще беше нужна, трябва да се разглежда в смисъла на закона“, уточни Зарков.

На въпроса дали президентът Румен Радев ще наложи вето на приетите набързо от парламента законови промени той отговори: „Тепърва тези промени ще дойдат в президентството и ние ще ги разгледаме и ще се запознаем с тях“.

Той коментира и проекта за промени в Конституцията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които предвиждат и промени при назначаването на служебни правителства.

„Служебният кабинет идва, когато има криза – все пак конституцията е добра, когато не позволява безвластие. А нашата успя да отговори на всички лудости на българската политическа класа“, е мнението на Зарков.

Какво още коментира Крум Зарков - гледайте във видеото.