Кризата в Националната здравна служба на Обединеното кралство се задълбочава. Близо 7 милиона британци чакат повече от три месеца за преглед при клиничен специалист. До това води острия недостиг на лекари породена от Брекзит.

Едно от основните предизвикателства пред кабинета на Риши Сунак, което той трябва да реши преди редовните парламентарни избори след две години, е състоянието на Националната здравна служба. Здравната система е изправена пред финансова и кадрова криза, за която британците обвиняват управляващата през последните 12 години консервативна партия.

Брекзит е лишило страната от близо 4000 специалисти, които биха решили проблема с недостига на персонал, но те не могат да влязат в страната заради новите визови ограничения след излизането на Великобритания от съюза. Средно по шест месеца се чака, за да стигне нуждаещ се от специализиран преглед до специалист.

Националната здравна служба има 369 по-малко кардиохирурзи, 288 по-малко педиатри и 165 по-малко психиатри, отколкото щеше да има, ако бяха запазени моделите за набиране на персонал, докато страната беше част от ЕС.

И ако при лекарите недостигът е голям, при медицинските сестри той е драстичен - 9389 медицински сестри и акушерки са дошли да работят във Великобритания през 2015-2016 г. срещу само 663, които са го направили миналата година.

Обединеното кралство разполага с 58 000 медицински сестри по-малко, отколкото щеше да има, ако броят на пристигащите преди Брекзит беше продължил. И ако стачката на сестрите не бъде отменена в края на годината, то се очаква правителството да прибегне до помощта на армията за справяне със спешните медицински случаи, след като към протеста обявиха, че ще се присъединят и шофьорите на линейки.