Опасност от екологична катастрофа заради критично ниско ниво на язовир Жребчево. От това се притесняват хора от региона и твърдят, че причината са близките водни електроцентрали. Те призовават институциите да спрат веднага източването на водата от язовира и подготвят граждански протест. 

Красимир Костадинов-собственик на почивна база, твърди, че до преди три години язовирът винаги се пълни напролет, а водата идва до горе.

Водата в Жребчево намалява драстично извън сезона за поливане-разказват местните. Красимир Костадинов е собственик на почивна база до брега и всеки ден отбелязва нивото на водата.

"Аз питам в тези другите месеци  ноември,декември януари,февруари,март,къде отива пет месеца водата.Никой не може да ме убеди,че тази вода не отива за вецовете", казва той. 

Стоян Божилов – представител на рибовъдно стопанство, твърди, че се води корспондеция с МОСВ от три години. 

Колко вода от язовира отива за енергодобив решават от МОСВ. От министерството не отговориха на въпросите и не приеха поканата за участие

Заради опасност от екологична катастрофа местните са събрали подписи и обмислят протести. От Напоителни системи уверяват, че язовирът няма да пресъхне.

Нивото на язовира е около 31% от общия обем, обясни инж. Пламен Иванов-Управител на "Напоителни системи" клон "Средна Тунджа".

"Пестим всеки кубик вода, не използваме пълния обем, който ни се отпуска за напояване", добави той.

Нивото тази година е ниско, но същото беше и преди две години, отдаваме го на малкия приток, обясни Иванов.

Освен до екоминистерството, сигнали за критичното ниво на язовира са изпратени до премиера и президента. Отговор няма.