Жители на великотърновското село Павел излязоха на протест, за да спасява лебеди. Всяка година по това време те гнездят в язовира край селото, но сега са в опасност, предупреждават местните хора.

Оказва се, че там живеят различни биологични видове. Преди няколко дни обаче се появил изкоп, което притесни местните.

В язовира има шест вида защитени птици, сред които и лебедите. Хората се притесняват, че ако водата бъде източена, те ще загинат.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на селото Ирена Трендафилова заяви, че не е била уведомена за изкопа.

Доскоро язовирът е бил общински. От края на 2018 г. се стопанисва от "Държавната консолидационна компания" към Министерството на икономиката.

"Язовирът все още е общински, но ще бъде предаден на държавата. Към този момент би трябвало тя да го стопанисва, но все още не го е взела. Изкопните работи се извършват по предписание на надзора на язовирните стени, тъй като той е потенциално опасен", обясни инж. Златин Златинов от Община Полски Тръмбеш.

Ремонтът на стената и на съоръженията има разрешително от екоинспекцията и процедурите за Опазване на околната среда и биологичното разнообразие били спазени.

Едва след проверка на място вчера е установено, че язовирът е местообитание на над 6 вида защитени водолюбиви птици. Издадено е предписание за спиране на ремонта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!