Погледнато обективно, името Северна Македония крие опасности за определени претенции в някакъв момент. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН.

Известно е, че Пиринска Македония чисто географски също се включва в това понятие Северна Македония. Разбира се, трябва да кажем, че никога Македония не е била делена по този начин – на Северна и Южна, а на Вардарска, Пиринска и Егейска, допълни доц. Вачков.

Сега правителството в Скопие изглежда доста диалогично с България и дава заявки, че най-после там има готовност за някакъв диалог, което много отдавна не сме виждали, допълни той.

Историкът е един от членовете в българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми. 

По думите му самото име не е чак толкова застрашително. „Много отдавна обаче в техните учебници е заложена една абсурдна теза, абсолютно невярна, с която растат поколения. Записано е, че след подялбата на Македония между балканските държави след балканските войни македонците в Пиринска Македония били подложени на терор и денационализация. Децата учат, че техните братя в Пиринска Македония са под терор и под българска денационализация”, поясни доц. Вачков.

„Основното е какво мислят тамошните хора, не толкова договорът и името”, категоричен е той.

„Тези неща трябва да бъдат извадени от учебниците, първо, защото са исторически неверни, противоречията се виждат. Както казват, че Пиринска Македония е подложена на терор, в същото време признават, че след балканските войни в Първата световна над 200 000 македонци от Егейска и Вардарска Македония са се преселили в България. Всеки нормален човек ще си зададе въпроса защо, ако са подложени на терор, идват в България”, заяви доц. Вачков.