Топлофикациите в страната имат договори с други доставчици, освен с „Булгаргаз“, каза в предаването „Тази събота“ Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикациите.

„Всички топлофикации, за които природния газ е основно гориво, и останалите също, имат алтернативни договори за доставки доста отдавна. След развитието на пазара на газ в България никой не беше длъжен да остане с единствен доставчик – „Булгаргаз“. По принцип, дори и не за целите количества, имаше и по-изгодни предложения.  Тези договори продължават да се изпълняват и така да се каже поне на договори топлофикациите имат осигурен газ“, обясни Кремен Георгиев.

По думите му разликата в потреблението на газ през отоплителния сезон и неотоплителния е 6 пъти.

„Може доста да се направи за осигуряване на други доставки от газ, но въпросът е в цената му“, коментира той.

„Към момента задължение за природен газ има само „Топлофикация София“. Останалите отдавна с дългогодишни усилия изчистиха своите задължения, тоест много далеч в миналото беше това, че всички топлофикации дължат пари за газ. Това сега го няма, но без „Топлофикация София“, обясни Кремен Георгиев.

Той беше категоричен, че няма как топлата вода, която се доставя от топлофикациите, да бъде с по-ниски градуси. „Има нормативни документи, в които императивно е записано горещата вода колко градуса трябва да излиза към потребителите“, обясни Георгиев.