Нови 400 милиона лева ще мобилизира Фондът на фондове, който работи към Министерството на финансите, за борба с кризата.

Предвижда се Фондът да предостави банкови гаранции за 170 милиона лева. С тях търговските банки ще могат да отпуснат нови кредити в размер до 850 милиона лева в рамките на настоящата година, които да послужат предимно за оборотни средства под формата на дългосрочни заеми до 10 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Малкият стартиращ бизнес, засегнат от пандемията, ще може да получи до 50 хиляди лева кредит при облекчени условия и по-ниски лихви. Предвиденият ресурс за тази мярка е 24 милиона лева, но има възможност да бъде увеличен.

„Новото е, че се деблокира един сравнително по-голям ресурс, осигуряват се допълнителни гаранции. Идеята е, че с тези 170 милиона лева нови гаранции за банките ще се индуцира една много по-голяма кредитна маса“, коментира в „Тази сутрин“ финансистът Емил Хърсев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му обаче липсват капиталови инструменти и това се случва навсякъде в Европа, не само у нас.

„Държавата избягва риска и отговорността за състоянието на тази криза и го прехвърля върху бизнеса, с което прави мечешка услуга. Никога не е късно тези инструменти да се приложат в бъдеще“, каза Хърсев.