Разходите за храна и за консумативи, както и вноската по кредита са наложителните разходи, които трябва да платим, каза в "Тази сутрин" кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според правилото за семейния бюджет 50% от месечните приходите са за неща от първа необходимост - кредити, сметки и храни, 30% са за дрехи и развлечения, а 20% се спестяват.

Снимка: bTV

По думите на Тошев голяма част от българите обаче успяват да спестят около 10%, а някои въобще не успяват.

„Пенсионерите са хората с най-сериозен проблем в момента заради много ниските доходи. Надявам се новото правителство да работи много в тази посока. За пенсионерите няма друг избор, те първо покриват сметките за ток и вода, след това плащат лекарствата. От което остане се оправят за храна. За съжаление, затова виждаме възрастни хора в магазините, които взимат едно кисело мляко, малко сирене и се оправят на ръба на оцеляването“, добави кредитният консултант.

Снимка: bTV

Той съветва да не взимаме бързи кредити, ако можем да си ги спестим.

„Към бързите кредити трябва да пристъпим тогава, когато нуждата е наистина неотложна, за нещо много важно и сме с ясното съзнание, че ще ги върнем в много кратък срок – в повечето случаи до месец“, поясни той.

Какви още съвети дава Тихомир Тошев - гледайте във видеото.