Стара схема - нови кражби на коли. Заради студа все по-често обирджиите отмъкват автомобили със запален двигател. Как да се предпазим, за да не останем без кола по празниците?

Екипът на „Тази сутрин“ засне заедно с полицаите от отдела за престъпления, свързани с МПС, възстановки, с които да покаже как действа схемата.

Възстановката…

Работещ двигател, отключен автомобил и секунда невнимание - точно толкова е нужно на крадците, за да задигнат автомобила ни. Традиционно през студените месеци кражбите на коли на ключ са повече.

Как точно действат обирджиите - това ни показват в специално заснети възстановки топполицаите от сектора за борба с автокражбите в столичната полиция.

„Най-честите места, на които се случват такива кражби, са детски градини, докато родителите карат децата на училище, пред търговски обекти и големи вериги на техни паркинги. Пред търговски обекти при закупуване на кафе, закуска, на лекарства, включително са налице случаи, при които се извършва кражба на автомобили на ключ на бензиностанции“, разказа гл. инспектор Николай Пелтеков, началник сектор "Престъпления свързани с МПС" към СДВР.

Фрапиращи случаи

Шофьорите често подценяват риска, но в практиката си полицаите са срещали редица фрапиращи случаи.

„Имаме кражба на автомобил от бензиностанция, докато съпруга оставя автомобила да се зарежда и отива да плаща зареденото от него гориво. В автомобила се намират неговата съпруга и детето, самият извършител издебва този момент и се качва в колата, докато вътре са съпругата и детето“, разказа още Пелтеков.

„Имаме идентичен случаи преди две години на територията на районно управление. Родител отива да си купува хранителни продукти от магазин, оставя автомобила с работещ двигател на улицата с малкото дете вътре. Съответно извършителят забелязва този факт, качва се в колата и потегля с автомобила и с детето вътре. Съответно колите и в двата случая са изоставени в близост, но майката и двете деца в дадените ситуации – неприятен психологически момент за тях“, обясни гл. инспектор Николай Пелтеков.

Тези кражби стават на случен принцип, уточняват органите на реда. Не се изискват специални умения. Автокрадците дебнат и просто чакат подходящия момент, за да задигнат колата.

Данни показват, че този тип кражби заемат около 4% за 2022 и 2023 г.

„При този тип кражби извършителите не се характеризират с организираност, не се изискват големи умения, за да извършиш кражба на автомобил на ключ. При тях автомобилите понякога се укриват в междублокови пространства или наети предварително за това гаражи. Процентът на разкриваемост на тези кражби не е висок, но процентът на намерените коли е много голям. Около 70% от тези откраднати автомобили се откриват от служители на МВР“, обясни Пелтеков.

Обикновено крадените нови коли се продават и в незаконни автоморги, като се разфасоват на части.

От полицията съветват колите да не се оставят отключени и без надзор, особено в студените месеци и при минусови температури.

„Също така да не оставят втори резервни ключове в автомобилите, тъй като са налице и случаи, в които крадците на вещи на автомобили, след като ги разбият, откриват втория ключ и крадат и колата, макар и с неработещ двигател“, посъветва полицаят.

Този тип автокражби стават предимно в студените месеци, но дори и да са по-редки, на крадците понякога им трябват по-малко от 60 секунди, за да изчезнат с чуждата кола.