Край на водния режим за перничани. Той беше въведен на 18 ноември миналата година, след като стана ясно, че язовир "Студена" е достигнал критичен минимум. Язовирът вече е пълен, но ремонтите за подмяна на водопровода продължават. 

"В момента язовирът е на 20,8 млн. кубични метра вода. Не сме започнали да го изпускаме, каквито са притесненията на хората от града“, увери Борислав Иванов, управител на ВиК- Перник. 

Максималният обем е над 25 млн., до 24 млн. може да бъде напълнен и тогава вече да се предвиди планово изпускане, но при предстоящите топли и сухи месеци предполагам, че няма да се стигне до това, каза още управителят на ВиК. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че всяко спиране и пускане на водата се отразява на старата и амортизирана мрежа. Затова имаше по-чести аварии, каза още Борислав Иванов.

"В началото на кризата дори имаше екипи от други ВиК дружества, които ни  помагаха. Авариите ще намалят, защото няма да се спира водата всеки ден, така ще се намалят и загубите на вода", обясни още Борислав Иванов.   

Според зам.-кмета на града Стефан Кръстев, предстои около 60 км водопровод да бъде подменен изцяло до края на септември, като около 40% от тях вече са подменени. 

При подмяната на водопровода може да се налагат краткосрочни прекъсвания на водоподаването, но няма да е нещо сравнимо с режима, който преживя Перник досега, увери зам.-кметът. 

"Когато направихме новите трасета, установихме, че някои блокове не са вързани в мрежата там, където очаквахме. При спиране на старата тръба и пускане на новата се оказа, че те са без вода. Работи се за разрешаването на този проблем“, увери управителят на ВиК дружеството.