80% от язовир „Студена“ е пълен. В него има 20 млн. куб. м вода при капацитет от 25 млн. куб. м.

Язовирът продължава да се пълни и това означава, че е въпрос на часове и дни водният режим в Перник да отпадне.

На 6 ноември 2019 г. ВиК-Перник заяви, че има риск от режим на водата в града. Тогава имаше 5,8 млн. куб. м вода в язовира.

Снимка: btvnovinite.bg

На 18 ноември водният режим бе факт. 4,5 млн. куб. м беше нивото на водата и беше обявено, че само 8 часа в денонощието перничани ще имат вода.

Снимка: btvnovinite.bg

На 4 януари нивото на язовира достигна до 3,5 млн. куб. м вода и започна да се доближава със страшна сила към критичния си мъртъв обем. Въведе се още по-строг режим – 7 часа в денонощието да има вода. Тогава се заговори и за вариант, в който водата да спре изцяло.

Снимка: btvnovinite.bg

На 9 януари водата достигна 2,6 млн. куб. м вода.

Снимка: btvnovinite.bg

На 17 март, след като правителството направи екшън план за строителството на тръба, която да свърже софийската вода и Перник, тя стигна до Перник. Тогава язовирът беше стигнал до 8 млн. куб. м вода и започна да се пълни.

Снимка: btvnovinite.bg

Така се стигна до днес, когато в „Студена“ има почти 20 млн. куб. м вода. От ВиК-Перник съобщиха, че днес ще бъде обсъдено кога ще се сложи край на водния режим.

Ще бъде обсъдено дали новите тръби и всичко, което е направено по канализацията в Перник през последните месеци, ще може да издържи на пълно подаване. След като бъдат направени тестове и няма аварии по водопреносната мрежа може да бъде обявено, че водният режим отпада.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!