В козлодуйското село Гложене в сезона на снега обстановката става критична заради тежки камиони със селскостопанска продукция, които рушат къщи и улици. Потърпевшите казват, че от седем години настояват за решение, но никой не им обръща внимание.

Десетки тирове, натоварени със зърно, преминават на ден по две от улиците в село Гложене. Не издържат хора, къщи и инфраструктура.

„Не е нормално, постоянно прах, постоянно шум, леглата ни вибрират“, казва Жулиета Иванова.

Дупките се запълват периодично, включително и от зърнопроизводителите, но без успех. Потърпевшите пишат писма до различни институции. Хората опитали да застраховат имотите срещу камионите.

„Те ни казаха застрахователите, че не носят отговорност за това, понеже не е бедствие, какво да правим ние, откъде да вземем средства, да ремонтираме къщи“, казва Марияна Торньова.

Над въпросните улици се намират базите на зърнопроизводителите, някои тях обработват по 90 хиляди декара земя в района.

„Какво значи да изместим базата - база, която сме реновирали, база, която поддържаме и която е свързана с нашата работа. Ако тръгнем да правим някакъв алтернативен пет, всичките тези места са общински“, коментира представителят на зърнопроизводителите Тодор Янков.

Хората обаче отказват повече да чакат държава и община да се разберат за обиколно трасе и предупреждават, че идната седмица ще блокират трафика.