"Комисия по бюджет и финанси разгледа предложението ми COVID добавката да не се удържа за погасяване на дългове на пенсионерите", каза в "Тази сутрин" омбудсманът Диана Ковачева.

„Надявам се да се гласува в пленарна зала и при следващите пенсии тя да е защитена. Тя е целева добавката и е за оцеляване“, обясни омбудсманът.

Ковачева приветства и създаването на закон, който да има контрол над колекторските фирми, както и създаване на регистър.

Колекторските фирми вече няма да имат право да начисляват собствени такси върху прехвърленото към тях задължение. Това ще сложи край на практиката дълг от няколко лева да се превърна в задължение от 400 лв.

Омбудсманът даде пример с подобен случай.

„Имаме една жалба, в която човек има дълг към мобилен оператор и той казва, че от 10 г. не е клиент на този оператор, но един ден му се обаждат и му дават два дни да си погася задължението от 28 лева и му казват че ако на втория ден не го погаси, дългът му ще стане 700 лв. 25 пъти нарастване на дълга, хората ме питат какви са правилата, а няма правила към момента“, обясни Ковачева.

Според нея е важно и колектроските фирми да нямат право да звънят със заплахи през нощта на длъжниците.

Какво още коментира тя - гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!