Хаосът по отношение на икономическите мерки е тотален и ефектът ще бъде близък до нулата.

Това мнение изрази в „Тази сутрин“ Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП и бивш регионален министър.

Икономическите мерки

„Това, което се случва в държавата ни, са по-скоро някакви пиарски методи, за да се постигат някакви цели. Основната цел, разбира се, е запазване на властта“, каза той.

"Това управление, с хаоса, който създава, има единствена цел – изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно те да са през юни", категоричен е Паскалев.

По думите му единствената мярка, която работи в момента, е тази в подкрепа на микро и малките предприятия.

„Малките и микро фирмите в България са 388 000. 27 000 фирми са кандидатствали за подкрепа - това е около 6%. Около 5% от фирмите са получили подкрепа“, обясни Паскалев.

„Втората мярка е за средните предприятия. По нея са кандидатствали около 1790 фирми. Реално погледнато, това е около 30% от всички средни фирми у нас. От 25 август досега Министерството на икономиката не са успели да оценят отговорят ли на изискванията тези фирми, или не“, каза още Костадин Паскалев.

„Ето защо за мен всичко е в основата на запазването на властта и пиара и няма нищо общо с опита за подкрепа на фирмите“, допълни бившият регионален министър.

Социалните мерки

„Развързването на ръцете на властта би следвало да има цел. Социалните мерки, които се реализират в държавата ни, имат две цели – да се запази заетостта и доходите на населението и да се запазят икономическите субекти. Реално погледнато, към момента социалните мерки до известна степен работят“, на мнение е Паскалев.

„Реално бизнесът участва заедно в държавата, за да подкрепя заетостта, тъй като той плаща на хора, които в момента не полагат труд, който би следвало да бъде възнаграждаван“, допълни той.

Според него Министерството на труда и социалната политика се е справило добре с мярката „60/40“ и в момента заедно с бизнеса подкрепят запазването на заетостта.

Закъсняха ли по-строгите мерки?

„Поведението на властта беше безотговорно. На всички беше ясно, че кризата се задълбочава. Националният оперативен щаб няколко пъти посочи основните проблеми в държавата и неспазването на мерките. Премиерът отказваше категорично да предложи на МС да вземе съответните мерки“, заяви Костадин Паскалев.

По думите му логичното обяснение за това би било да се търси баланс между работеща икономика и запазване живота и здравето на гражданите, но той е на мнение, че в нашия случай не е било точно така.

„Правителството вместо да помага – пречи. Липсата на яснота на предвидимост е това, което пречи“, на мнение е Паскалев.

Заплашен ли е Бургас от водна криза?

„До миналата година държавата финансира с доста солидни средства изработването на прединвестиционни проучвания за водния сектор за цялата страна, включително и Бургаска област. Би трябвало тези анализи да ги има и те да са публични. Това обаче е най-строго секретният документ в държавата. Той е финансиран с публични средства, но го няма публикуван на страницата на МОСВ, нито на тази на МРРБ“, обясни Костадин Паскалев.

На въпрос как ще коментира изказването на екоминистъра Емил Димитров, който заяви, че Бургас е изправен пред водна криза следващата пролет, а няколко часа по-късно каза, че това няма да се случи, Паскалев заяви, че това е „мишкуване, чрез което се опитват да се реализират кадрови промени и да се привлекат финансови средства“.

Членството на Северна Македония в ЕС

По думите му действията на представителите на ВМРО във властта са абсурдни, визирайки поведението на българската държава спрямо Северна Македония.

„То ще има трайни, необратими последствия във времето. Бойко Борисов би следвало да направи всичко възможно със своите партньори отвъд границата да седнем и този един народ в две държави да стане цялостно член на ЕС. Необходими са категорични действия от страна на България, за да стане Северна Македония член на ЕС. Ние за пореден път осъществяваме непоследователни действия“, смята Костадин Паскалев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!