Българи не бяха допуснати в Мексико, въпреки предплатеното пътуване и настаняване. Екскурзията е организирана от туристическа агенция.

„Никакъв избор за нищо нямахме. Дори и за предаването на телефоните, защото оставам без връзка. Поколебах се, но реших, че не е добра идея да не изпълня казаното от властите. Няколко пъти ги молихме да се свържем с посолството – получихме отказ“. 

Това обясни в предаването „Тази сутрин“ Магдалена Атанасова, един от пострадалите туристи.

Магдалена Атанасова, един от пострадалите туристи
Снимка: Редакторски екип

„В момента, в който кацнахме в Мексико, ни помолиха да си покажем паспортите. Показахме ги. Зададоха ни няколко въпроса. Взеха ни паспортите, телефоните и ваучерите за настаняване. Заключиха ни в една стаичка, в която стояхме доста време. В началото ни питаха колко време ще престоим, след като започнаха разпит къде работим“, допълни тя.

„Започнаха да вкарват още хора в стаята. Имаше от Полша, Беларус и Армения. Не отговаряха на въпроси. Стояхме в стаичката 17 души. След това ни изкараха и казаха, че не сме допуснати в страната“, каза още Магдалена Атанасова.

Държани в стая на летище: Защо български туристи не бяха допуснати в Мексико?
Снимка: Редакторски екип

„Дестинацията за нас изглежда затворена, след като вече ни върнаха. Мексико има богата култура и красиви места, но за нас  дестинацията е заключена“, допълни туристката.

Това не е първи случай, след като българи прекара дни заключени в стая на летището в Мексико.

„В отговор мексиканските власти казват, че по време на интервюто, което не се е състояло, не са представени убедителни доказателства, че има предплатено настаняване в Мексико. Това е абсолютна лъжа и може да бъде проверено с един разговор с хотела. Тук става въпрос за потъпкване на правата на български граждани. Не им е било разрешено да осъществят контакт с българското посолство“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Димитър Балтов, зам.-председател обединение „Бъдеще за туризма“.

Димитър Балтов, зам.-председател обединение „Бъдеще за туризма“
Снимка: Редакторски екип

Той уточни, че малка част от пътуващите към държавата в Северна Америка са потърпевши от подобни действия, но забелязва тенденция.

„Струва ми се, че се таргетират млади хора от Източна Европа и бившите държави от СССР. Има хора, които са били държани с дни в подземие на летището“, допълни Балтов.