Вместо на екзотична почивка в Мексико, наши сънародници прекараха пет дни в подземен изолатор на летището в Канкун.

Освободени са едва след намесата на консулската ни служба.

Единствената снимка от пътешествието на две семейства е в самолета от Мадрид за Мексико. Едва слезли на летището в Канкун, те са отделени от останалите пътници и отведени в подземие. Паспортите и телефоните им са прибрани.  

"Докато си оставяме личния багаж, чух сестра ми да казва: "Како, заключиха мъжете!"“, коментира Елена Ефендиева от Бургас.

"Отведоха ни с въоръжена охрана, нищо не ни обясниха. Бяхме в някакъв приземен етаж или мазе, защото слязохме два етажа надолу", допълва съпругът ѝ Галин.

Жените са заключени в друго помещение, а едната от тях е бременна.

"Условията бяха покъртителни - изкарахме пет дни на каменни пейки. Носеха ни някаква течност в найлонова торбичка, в която плуваше нещо. Оказа се, че това е вода с лимон и захар. Не може бременна жена да стои в този студ - донесоха ѝ фолио за хипотермия, с което да я завием", коментира Елена.

"Питахме защо сме в арест, а те ни отговаряха: "Това не е арест, това е зона за изчакване". Не получихме отговор обаче защо сме заключени“, разказва Павлина Димитрова.

След многократни опити от консулската служба в Мексико успяват да ги открият.

Потърпевши са клиентите на шест туристически компании, но те са категорични, че всички документи на пътуващите са били изрядни.

„Разбира се, всичко е било платено. Ние имаме предплатени суми на 100% към отсрещната страна, която обслужва хора в Мексико. Тя също може да даде доказателства, хотелите са очаквали хората и лесно може да бъде това доказано“, казва Димитър Балтов от обединение „Бъдеще за туризма“.

По-късно стана ясно, че българите, които са били задържани още на летището в Канкун, са 27. Те са клиенти на шест различни туристически компании. Не е изключено да има и други потърпевши.

Посолството на България в Мексико е уведомено за всички проблеми с българските туристи, обявиха от външното ни министерство.

"Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързване на българските граждани с посолството, което е в нарушение на установените международни правила и договори, по които и двете държави са страни“, коментира от Министерството на външните работи.

Изпратени са и покани за още редица срещи с различни институции в Мексико.

По темата работиха Лора Стаматис и Румяна Стоилкова.