Данъчните в Бургас започнаха да продават конфискувани автомобили от пияни и дрогирани шофьори.

Търговете преминават при изключителен интерес, но могат ли нарушителите на пътя да откупят колите си?

Общинският паркинг е специално обособен за конфискувани коли, отнети от шофьори, управлявали след алкохол или наркотици. Наложило се паркингът да бъде използван, тъй като отнетите коли през лятото задръстили тези на районните полицейски управления.

„Първите два търга са насрочени. Около три месеца отнема процедурата. НАП затваря рамката – караш пил, полиция, отнет автомобил, конфискувани превозни средства в полза на държавата след решение на съда, НАП реализира продажбата. Няма законова пречка в търга да участват лицата, чиито превозни средства са отнети“, обясни за bTV Христо Узунов, говорител на НАП-Бургас.

Цената на автомобилите се определя от оценка на вещо лице, уточни той. Предстоят още търгове.

„Определено можем да кажем, че с въвеждането на мерките осезаемо намаляват случаите, в които установяваме водачи с алкохол и наркотици. Искам да вметна, че това не е за сметка на проверките и специализираните операции, които провеждаме. От въвеждането на мерките имаме 89 досъдебни производства след употреба на алкохол и 94 след употреба на наркотични вещества на територията на областната дирекция“, посочи комисар Марин Димитров, началник на Охранителната полиция в Бургас.