И днес спасителните постове на плаж Силистар край Синеморец са пусти. Двама души се удавиха там в събота, поне четирима други бяха спасени от бурното море от летовници. Недко Недков става очевидец на инцидента от преди два дни. По думите му не е имало спасител на място, въпреки че е имало много хора. 

„Изведнъж започнаха да се струпват много хора край скалите. Отидохме да видим какво става въпрос – оказа се, че има две жени, вкопчени в скалите, две деца бяха вътре – морето ги беше дръпнало доста на вътре. Мъж се опита да ги спаси и също се превърна в бедстващ. Бяхме с вързани ръце“, разказа мъжът. 

Той обясни, че помощ е дошла след 30 минути – спасители от съседен плаж. По същото време е дошла и линейка от Бургас. „От морето изплува труп на мъж, който не се знаеше от колко време е във водата. Бориха се за живота на мъжа, имаше пулс, зениците му реагираха. Късмет, че на плажа имаше медици“, обясни Недко. 

Снимка: btvnovinite.bg

Два дни продължи издирването на друг, изчезнал в морето мъж. Плажуващите са категорични, че ситуацията щеше да е различна, ако на Силистар е имало спасител и медицински екип.В края на миналото лято изненадващо договорът на концесионера беше прекратен, нов беше избран на 1 юли тази година. По неясни причини, договорът с него е сключен 4 август, в сила е влязъл на 4 септември, показва справка в Министерството на туризма. 

Управителят на Силистар обясни за bTV, че спасители няма, защото Министерството на туризма не са им предали плажа лично. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Договорът е подписан с предаване на 7 август. Имаме 1 месец по документи за влизане във владение и предаване лично от служители на министерството на плажа, като обект с преместваеми и спасителна служба с протокол, който при нас не съществува. Няма такъв подписан от нас протокол! Ние нямаме черно на бяло, че сме стопани на плажа. Има фирма до 15 септември да пази плажа, сключила договор с общината. Поради технически причини, днес разбрах, че не са били спасителите на място. Но това не е причина, защото техните отношения с общината, нас не ни влияе. Плажът се води безстопанствен в момента, защото на нас не ни е предаден с протокол!“, отговори Василев.

От Министерството на туризма обявиха, че концесионерът е длъжен да изпълнява задължителната си дейност от датата, от която договорът е влязъл в сила – 4 септември, а липсата на предавателния протокол не е условие за неизпълнение. Назначена е проверка, очаква се концесионерът да бъде глобен.