Учители и ученици от Благоевград се обединиха около обща кауза и тя е да помогнат на любим преподавател в беда, борещ се с рядко онкологично заболяване.

Тя е любимата на поколения ученици г-жа Пепа Стоянова. Откакто преподава, денят на народните будители е сред най-любимите ѝпразници. Съпругът ѝсъщо е учител.

Снимка: bTV

„Не съм започвала въобще тази учебна година. За първи път няма да бъда на училище на 15 септември и на 1 ноември. Няма да бъда сред своите ученици и сред своите колеги. На 25 август разбрахме тази тежка диагноза „Хордома“. Това е рядко срещана болест, която се среща веднъж на милион“, разказа тя пред bTV.

След десетки грешни диагнози и неуспешна операция у нас, близките на Пепа откриват начин да ѝ помогнат с лечение в Турция. Там туморът ѝ ще бъде премахнат изцяло, а шансовете ѝ за живот за големи. Операцията ще струва 120 000 евро, но семейството не разполага с тези пари.

Снимка: bTV

„Бивши нейни ученици, които преди 15 г. са завършили, даряват макар и по-скромни суми от порядъка на 20-40 евро. Добрият учител остава в сърцата на учениците и в такива тежки моменти хората помагат. Не е забравена човещината все още, макар че има и фалшиви кампании и хората се съмняват в това дали е истина, дали не е, за нас е реалността“, заяви съпругът ѝКрасимир Стоянов.

Снимка: bTV

Близки, учители и ученици не остават безразлични към болестта на любимата учителка по информатика и подемат кампания в социалните мрежи с името „Живот за Пепи“.

„Много съм щастлива, че имам такива колеги и ученици, които постоянно ми се обаждат, пишат, дават ми вяра, кураж и надежда“, добави Пепа.

За сина ѝ Юлиан тя е войник и много силна. В помощ на учителката вече има разкрита и банкова сметка.

Банкова сметка:

IBAN: BG45UBBS80021025247350

BIC CODE: UBBSBGSF

Титуляр на сметката: Pepa Doncheva Stoyanova