Пеликаните в резервата „Сребърна“ край Силистра с предколеден подарък. Вече е готова 250-метровата ограда, която да пази колонията от нападенията на хищниците в района.

Години наред колонията на къдроглавите пеликани в езерото е нападана най-вече от дивите свине. Заради това те основават своя нова колония. Сега обаче тя се е превърнала в цел на нов хищник - енотовидното куче.

„Това е вид, който произхожда от източна Азия, но в миналото е бил разпространяван с цел лов на ценни кожи в бившия Съветски съюз и от там се е разпространил към източната част на европейския континент и особено в Северна Европа“, обясни Момчил Петров, експерт в РИОСВ-Русе.

Снимка: btvnovinite.bg

Двуметровата ограда е разположена между тръстиковия масив и гнездовата колония. Сега къдроглавите пеликани са отлетели от езерото, а дървената ограда ярко се откроява на фона на вече зимния пейзаж в резервата.

Това поставя въпроса дали птиците ще приемат новите постройки в мястото, или ще потърсят друго място за гнездене. Това ще стане ясно през пролетта, но експертите са оптимисти.

„Вече през месец юни тя изобщо няма да бъде видима и от тук насетне въобще няма да може да бъде открита, защото ще обрасне с тръстика, с увивна растителност. И просто ще потъне в пейзажа на езерото“, коментира Момчил Петров.

Служителите и екскурзоводите в Природонаучния музей към резервата, които посрещат гостите, също приветстват нововъведението.

„За наша радост ще имаме възможност, надявам се пеликаните да бъдат привлечени към платформите и по този начин всеки посетител да може да ги види. Когато те са тук, езерото изглежда пълно, езерото изглежда привлекателно и поради тази причина ще бъдем щастливи нашите гости да дойдат през новия сезон 2022 и да могат да се насладят на природата“, каза Елена Илиева, директор на Природо-научния музей.

След многото оплаквания на посетителите от общината решиха да използват времето преди пристигането на първите пеликани през февруари и започването на новия туристически сезон тук и да подменят вече амортизираните плочки пред музея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!