Планински спасители успяха да открият алпинист, подхлъзнал се на висока скала в Пирин и да спасят живота му. Екипите стигнаха до пострадалия мъж, преодолявайки изключително труднодостъпен терен. 

Пред bTV един от спасителите Атанас Уков разказа, че най-трудното е бил самият подстъп към стената на връх Вихрен. 

"Там се пресичат доста лавинни полета и улеи и влизането там през зимата е наистина рисково. Трябва много внимателно да се преценят нещата относно стабилността на снежната покривка. Има доста рискове, които крие една такава акция", каза Атанас Уков.

Повече от 20 спасители са участвали и почти мигновено е тръгнала първата група, която винаги носи средства за оказване на долекарска помощ, обясни още Уков.

Раненият е успял да се спусне до основата на скалата, въпреки че е с увреден крак. 

„Тъй като той се намираше на последните 100 метра до излизането от върха от стена, която е приблизително 400 метра, имахме късмета да кажем, че той успя да се спусне до основата на скалата с рапели, въпреки че е с увреден крак. Ние през това време успяхме да достигнем основата на скалата и почти заедно се срещнахме в „Казана”, под стената на връх Вихрен. Оказахме помощ и предприехме транспорт надолу”, разказва спасителят. 

Теренът е такъв, че там не може да се достигне с моторна шейна.

"Използваме носилки шейни за такъв тип транспорт. Наспахме се тази нощ, всичко е добре, когато една такава акция завърши със щастлив край, все пак това е алпинизъм“, каза още Атанас Уков.

Мъжът е платил веднага за своята акция, той няма застраховка. От своя "Фейсбук" профил изказва благодарност на всички спасители.