Щастлива развръзка след тежката спасителна акция в Пирин. Планински спасители успяха да открият алпинист, подхлъзнал се на висока скала и да спасят живота му.

Акцията продължи през цялата нощ. Екипите стигнаха до пострадалия мъж, преодолявайки изключително труднодостъпен терен.

Вчера в края на работния ден дежурният планински спасител получава сигнал за турист в беда. Инцидентът е на северната стена на връх Вихрен. Тя е една от най-опасните. Започва безпрецедентна спасителна акция, като 21 спасители тръгват към върха.

Снимка: bTV

„Акцията си протича много тежко, много е рискована. Мина се през лавинни участъци, докато се слезе на хижа „Бъндерица“, обясни Методи Баненски от ПСС-Банско.

Пострадалият е 38-годишният планински водач Дамян Петков. Той е бил с турист чужденец.

„Случи се това, което се случва обикновено при катерене - падане. Като падането е част от катеренето, няма нищо страшно в цялото нещо. Въпросът е, че когато човек има котки на краката си и тези котки влязат в контакт със скалата, може да се получат неприятни травми. В момента, в който увиснах на въжето, видях, че ходилото ми стои на 90 градуса спрямо нормалната си позиция и разбрах, че ставата се е извадила“, разказа Дамян.

След 10 часа туристите са в безопасност и на топло.

„Поуката е, че човек трябва от своевременно да взима адекватни решения и не трябва да допуска в мислите си по никакъв начин идеята, че нещо може да се случи, защото нашите мисли се материализират. Бях си помислил това, което ми се случи“, добави той.

Снимка: bTV

„На тази стена на Вихрен рядко опитва някой да се катери по това време на годината. Тя е интересна и трудна стена. Навремето експедициите за Хималиите тренираха тук“, добави планинският спасител Методи.

Пострадалият не е имал туристическа застраховка затова ще трябва да си плати за акцията. Само вчера планинските спасители са получили сигнали за 25 пострадали туристи.