Изложба с най-големите археологически открития на 2020 г. отваря врати в Националния исторически музей на 21.01.2021. Експозицията може да бъде посетена до април, при спазване на всички противоепидемиологични мерки. 

Железни стрели от различни епохи и оловни тежести за прашка от античността са част от най-важните открития, направени през изминалата година, които могат да бъдат разгледани на изложбата в музея. 

"Двете разкрити нови места са в село Дъбница, в подножието на Родопите, и на полуостров Свети Яни, в средновековен манастир от 14 век, близо до Ахтопол", разказва археологът Михаил Ваклинов. 

Разкопките на полуострова, които са под ръководството на директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова, продължават. 

Друга интересна находка, намерена в античните пластове на нос Калиакра, е амфора от северноафрикански тип. "Тя е изключително изящна и доказва търговските връзки на Българското черноморие със Средиземноморието и Северна Африка", разяснява кураторът на изложбата. 

За добър търговски обмен и богатство говорят и множеството открити древни монети. "Те винаги са признак за богатство и просперитет на населенеето през вековете" - казват от музея. 

За друга интересна находка на нос Калиакра и какво говори тя за погребалните обреди - четете на Ladyzone.bg.

 

 

Друга интересна находка от нос Калиара е амфора, намерена в античните пластове.

Тя е северноафрикански тип, изключително изящна. Амфората доказва търговските връзки на Българското черноморие със Средиземноморието и Северна Африка.

За добър търговски обмен и богатство говорят и множеството открити древни монети. "Те винаги са признак за богатство и просперитет на населенеито през вековете" - казват от музея. 

Обектите с археологически находки, по които се е работило през 2020, са общо 22.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!