Очакваме до началото на гнездовия период и периода за размножаване на рибите след 15 април Шабленското езеро да възстанови водите си до такава степен, в която да позволи нормалното протичане на процесите по гнездене и изхвърляне на хайвер. Това каза пред bTV директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна Христина Генова. 

Вчера стана ясно, че езерото е източвано и нивото на водата е с метър по ниско. Причината е наводнение в сгради на правителствената резиденция край Шабла. Източването е станало с разрешение на екоинспекцията във Варна.

Дали сме предписание това изпускане да стане преди средата на март. В момента имаме покачване от 10-15 см на водите, отбеляза Генова.

Тя беше категорична, че изпускането на езерните води е извършено съгласно изискванията на плана за управление и неговите промени. Регионалната инспекция не си е позволила да извърши нищо, което да е против екологичните закони, подчерта Генова.

Изпускането на водата приключи в края на февруари, посочи кметът на Шабла Мариян Жечев. По думите му дейностите по възстановяване на пясъка ще бъдат извършвани до края на март.

„Щетите са най-вече в плитките части на Шабленското езеро, които са и ключово място за гнезденето и пребиваването по време на миграция на различни видове птици, също и място за хвърляне на хайвер на рибите във водоема”, посочи Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. Самото източване на водоема е в много големи мащаби, каквито не сме виждали в последните 20 и няколко години, подчерта той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!