Премиерът изпрати министъра на  околната среда и водите Нено Димов на спешна проверка на Шабленското езеро.

Причината - съобщенията, че заради прокопан отводнителен канал, нивото на
езерния комплекс е спаднало с около метър.

Снимка: БГНЕС

Управителят на правителствената резиденция край Шабла в началото на годината е подал сигнал до общината, че част от сградите са започнали да се наводняват и затова от кметството са поискали  разрешение от екоинспекцията във Варна да прокопаят канал, чрез който нивата в двете близки езера да бъде намалено.

Разрешението е дадено, а каналът е прокопан. Според природозащтинците обаче количеството вода, която се е изляла в морето е много и това е довело до драстичния спад на нивото в езерата.

Снимка: БГНЕС

По информация на природозащитниците, каналът е  бил широк около метър , а днес - около 15 метра.

„Не знам защо е решено да бъде точно на това място, тъй като тук няма какво да спре водния стълб, който е тръгнал от езерото откъм морето, тъй като нивото на езерото е на по-голяма надморска височина и на принципа на скачените съдове при отваряне на това място се е получило този голям разлив”, каза Михаил Илиев – експерт в БДЗП.

Резултатът от преливането е намаляване на нивото на езерото с около  метър.

"За съжалние това е довело до пресушаване на голяма част от плитчините на езерото, които са много ключови по време на миграция на много видове птици и за гнезденото също на много видове", каза още Илиев.

Според кмета на общината прокопаването на канал между езерото и морето се прави всяка година.

"Миналата година беше на същото място и съответно проблем не е имало, както и тази година. Колегите са използвали старото място, където е останало и съответно, че това е най-късото разстояние за пресичане на пясъчната коса”, заяви кметът на община Шабла Мариян Жечев.

Според еколозите обаче, за да се запази екоравновесието, е необходимо  бързо каналът да се затвори, но не е ясно от къде ще се вземе пясък затова.

От кметството казаха, че до 10-тина дни каналът ще бъде затворен.