Двете езера Шабленското и Езерецко са източвани и нивото на водата е с метър по ниско.  Причината е наводнение в сгради на правителствената резиденция край Шабла. Източването е станало с разрешение на екоинспекцията във Варна.

Снимка: bTV

Управителят на привителствената резиденция край Шабла в началото на годината е подал сигнал до общината, че част от сградите са започнали да се наводняват и затова от кметството са поискали  разрешение от екоинспекцията във Варна да прокопаят канал, чрез който нивата в двете близки езера да бъде намалено.

Разрешението е дадено, а каналът е прокопан. Според природозащтинците обаче количеството вода, която се е изляла в морето, е много и това е довело до драстичния спад на нивото в езерата.

Снимка: bTV

По информация на природозащтниците каналът първоначално е бил около метър. Днес обаче е широк около 15 метра.

"На това място никога не е отварян канал, не знам защо е решено да бъде точно на това място, тъй като тук няма какво да спре водния стълб, който е тръгнал от езерото откъм морето”, каза Михаил Илиев – експерт в БДЗП.

Снимка: БГНЕС

В Резултат на преливането нивото е спаднало с около един метър.

"За съжаление това е довело до пресушаване на голяма част от плитчините на езерото, които са много ключови по време на миграция на много видове птици и за гнезденото също на много видове”, добави той.

Снимка: БГНЕС

Според кмета на общината прокопаването на канал между езерото и морето се прави всяка година.

"Миналата година беше на същото място и съответно проблем не е имало, както и тази година. Колегите са използвали старото място, където е останало и съответно, че това е най-късото разстояние за пресичане на пясъчната коса”, обясни кметът на Шабла Мариян Жечев.

Според екоминистъра нарушение няма, а каналът е направен според правилата.

Снимка: bTV


„При аварийна ситуация да се намали нивото до определено мярка. Тази мярка се съблюдава. Като в случаи като този, самото море затваря този изход. Така че не виждам проблем”, отбеляза екоминистърът Нено Димов.

До 10 дни каналът ще бъде затворен.