В Бургас започна „голямото преселение на книгите“. Над 600 000 тома от фонда на регионалната библиотека, разпръснати из целия град, ще бъдат преместени и събрани в нов Дом на книгата.

Бургаската библиотека е създадена преди 133 години. През това време многократно книгите са били местени в различни сгради, помещенията са били наводнявани, а ценни томове - изложени на мухъл и влага. В последното десетилетие книгите бяха разпръснати в 4 сгради из целия град, което създаваше затруднения на читателите.

Снимка: btvnovinite.bg

Самото пренасяне на библиотеката става по специален ред. Всяка книга се сваля внимателно от етажерките отдел по отдел, например – „Политика“, „Култура“, така се поставят в чували и после по същия начин томовете се нареждат на новото място.    

Няколко стотин тома от фонда на Регионалната библиотека "Пейо К. Яворов" вече са докарани с първия камион и започва подреждането им в новата сграда.

Снимка: btvnovinite.bg

"Библиотеката обитаваше четири сгради", обясни директорът й Яна Кършийска.

"Местихме се няколко пъти, имахме наводнения, унищожени бяха много ценни издания", допълни тя.

Седмица преди Коледа започна прибирането на книгите в чували. Вече са над 500.  

След като всички книги бъдат прибрани, помещенията ще бъдат върнати на Археологическия музей.  Така музеят ще се разшири, а книгите поеха към новия си дом.  

Сега книгите ще бъдат защитени от влага, пряка слънчева светлина и пожар, с пожарна система на газ.  

„Ние имаме истински храм на книгата, защото всички библиотечни дейности вече са събрани на едно място… Заедно с това ние имаме храм на съвременните изкуства“, посочва Диана Саватева - зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Част от залите са подходящи за изложби и куклени спектакли.

Оптимистичната прогноза е, че напролет Домът на книгата в Бургас ще е готов да посреща читатели.