„Решенията дали и кога да се затвори всичко са много трудни. Причината е, че много хора остават вкъщи и губят работата си. Със затварянето на детските градини и яслите също има голям процент хора, които не могат да ходят на работа, тъй като няма кой да гледа децата им“.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Даваме си сметка и лично аз разбирам как тези мерки влияят на хората – на родителите, които остават вкъщи, за да гледа децата си, на хората, които работят в заведенията и търговските центрове. Решенията са много други, но се търсят най-разумните от тях. От 16 март имаме пик, който започва да се увеличава всеки ден. Това е само за няколко дни. С 36 пациенти имаме увеличение в хоспитализациите София само от вчера до днес, а със 7 на хората, които се нуждаят от интензивни грижи. Много трудни са решенията, но затова говоря за баланс“, обяви кметът.

Тя напомни, че за родителите, които трябва да останат вкъщи, за да се грижат за по-малките деца, има предвидена мярка от Агенцията за социално подпомагане – 625 лв. на месец за едно дете и над 900 лв. при две деца в семейството.

Вчера кметът на София предложи училищата, градините и яслите в града да останат затворени и на 1 и 2 април (от 3 април започва ваканцията на учениците), ако мерките не бъдат продължени на национално ниво.

Според нея не е правилно да се говори за пълен локдаун в България, защото хората могат да излизат и да се придвижват свободно.

Фандъкова обяви, че в столичните болници все още има свободни легла в COVID отделенията.

„Следим ежедневно ситуацията в София. От началото а тази седмица имаме много рязко покачване на броя на заразените и особено тези, които се нуждаят от лечение. Винаги основната ми грижа за София е била хората, които се нуждаят, да имат възможност да получават качествено лечение. Това означава да има достатъчно свободни легла в болниците и достатъчно лекари, които да ги лекуват. Настояването на директорите на столичните болници беше за въвеждане на по-строги мерки. Решението никак не беше лесно“, уточни кметът.

При евентуално отваряне след частичната карантина първо ще заработят заведенията с маси на открито, обяви Фандъкова.

Вижте във видеото какво още каза кметът на София!